7 Bidang Pekerjaan Ini Berikan Gaji Tertinggi di Malaysia Bagi Tahun 2016Status semasa bagi purata gaji untuk graduan muda sekarang dalam lingkungan dari RM 2,100 hingga RM 2,500. Namun ada segelintir bidang yang mampu menawarkan lebih jauh tinggi daripada piawaian yang sepatutnya, bagaimanapun ada yang terhad.
Jadi, dibawah ini merupakan senarai bidang kerja yang menawarkan gaji pokok sehingga RM3,200 sebulan di Malaysia dan sepanjang tahun 2016 ini.

1. Farmasi

Dijangka kerja yang berkaitan dengan kesihatan ini merupakan kerja yang banyak 'ruang' lagi. Jadi bidang farmasi sekarang sedang meningkat naik dan mampu menawarkan bayaran gaji yang tinggi.

2. Corporate Strategy

Trend semasa menunjukkan bahawa pembelajaran strategi pasti membawa kerjaya ke arah dunia korporat. Ia dilaksanakan sebagai komponen penting dalam setiap perniagaan.

3. Sales - Financial Services


Dalam keadaan ekonomi yang terumbang ambing ini, bekerja dalam sektor perkhidmatan kewangan memang agak mencabar kerana melibatkan pelaburan. Namun ia bersifat 'elastik' dan boleh memberi jaminan kepada invidividu yang berjaya menarik pelabur melanggan pelan yang disediakannya.

4. Sales - Corporate


Senario semasa di dunia adalah lebih tinggi daripada mana-mana peluang pekerjaan lain, jadi kepada seseiapa yang ingin menlibatkan diri dalam bidang jualan korporat professional ini, dia telah memilih haluan yang betul. Ini merupakan sesuatu yang baik bagi mewujudkan jenama atau syarikat yang bagus. Ada yang boleh memberikan komisyen tinggi berlipat kali ganda sehingga melampaui batas .

5. Geophysics

Memandangkan bidang ini banyak menghabiskan masa diluar untuk belajar pelbagai aspek bumi. Kerja sebagai geofizik begitu penting bagi memastikan pengiraan skala dengan teliti. Mereka bertanggungjawab untuk mengawal kualiti data seismik untuk menyediakan reservoir models.

6. Pernerbangan


Stuktur gaji yang ditawarkan di Malaysia begitu tinggi. Kerjaya dalam bidang penerbangan ini hanya memerlukan pekerja melakukan apa yang telah diajar ketika dalam  latihan. Bermacam-macam laman rasmi organisasi penerbangan menyediakan kerja kosong khususnya menjadi anak kapal.

7. IT Software  


Software Engineering adalah bidang kerjaya yang begitu popular dan menawarkan skala gaji yang bitu tinggi. Terdapat pelbagai jenis proses pembangunan dan alat-alat yang diperlukan untuk teknologi terkini. Semua skop ini boleh didapati dalam jumlah yang baik di seluruh kawasan Malaysia.

Sumber : Maukerja
Share on Google Plus

About Muhd Amirul

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment